Ovo je

Priča o nama

Uzgoj magaraca

Hrvatska ima nešto više od 1300 magaraca u registriranom uzgoju, ali se pretpostavlja da ih je oko dvije tisuće. Magarci su u Hrvatskoj zaštićena vrsta, te za njihov uzgoj država poljoprivrednicima daje poticaje. Tri su autohtone vrste -istarsko, sjevernojadransko i dalmatinsko magare. Siromašnom je narodu magare stoljećima bilo najkorisnija životinja, pomažući čovjeku u prenošenju tereta. No i magareće ga je meso hranilo, kad drugog mesa nije bilo. No u jednome ovoj životinji nema premca – mlijeko je magarice od davnina najpoznatiji narodni lijek. Bila je to prva pomoć u obrani imuniteta, pogotovo kod plućnih bolesti. Danas se uzgojem magaraca zbog dobivanja mlijeka bavi sve više ljudi.

 

Alpe Dunav Jadran – HRT1

8 kat – HRT1

Obrtnik i partner

Dnevnik – HRT1

Ljetni đir – Net Tv

Seoska gozba

Mediji o nama

Alpe Dunav Jadran

Hrvatska ima nešto više od 1300 magaraca u registriranom uzgoju, ali se pretpostavlja da ih je oko dvije tisuće. Magarci su u Hrvatskoj zaštićena vrsta, te za njihov uzgoj država poljoprivrednicima daje poticaje. Tri su autohtone vrste -istarsko, sjevernojadransko i dalmatinsko magare. Siromašnom je narodu magare stoljećima bilo najkorisnija životinja, pomažući čovjeku u prenošenju tereta. No i magareće ga je meso hranilo, kad drugog mesa nije bilo. No u jednome ovoj životinji nema premca – mlijeko je magarice od davnina najpoznatiji narodni lijek. Bila je to prva pomoć u obrani imuniteta, pogotovo kod plućnih bolesti. Danas se uzgojem magaraca zbog dobivanja mlijeka bavi sve više ljudi, a mi smo posjetili jedinu kontinentalnu farmu u Hrvatskoj.

Autorica: Elizabet Škrobo
Snimatelj: Damir Bednjanec

Sat vožnje automobilom treba od Zagreba do farme obitelji Ciganović pokraj Ivanićgrada. Otac Neven prije nekoliko je godina kćerima kupio magaricu, kako bi je mogle jahati iz zabave. No tako je otkrio da djeca iz susjedstva gotovo nista ne znaju o domaćim životinjama. I odlučio je – otvoriti mini zoološki vrt. Dosad je on postao tako popularan, da ga posjećuju školska djeca iz okolice. Ovdje prvi put mogu vidjeti i kako se muze magarica.

Domaćica KATARINA CIGANOVIĆ pokazuje im: “Magarica nema vime kao krava ili koza veliko, njezini je vime malo, pa može proizvesti malu količinu mlijeka, znači po podoju ona može proizvesti do pola dcl maksimalno dcl.”  Jutro u ovoj obitelji počinje doručkom i šalicom mlijeka. Poslije doručka, Neven s kćerima kreće u obilazak. S 18 magaraca, on ima najveću kontinentalnu farmu u Hrvatskoj. Magareće je mlijeko prije tri godine počeo davati svojoj djeci jer je čuo da dobro djeluje prodiv alergija. Kad se u to uvjerio, počeo ga je davati i drugima.

NEVEN CIGANOVIĆ objašnjava: “Najviše koriste imunuglobini, koji potiču imunosni sustav da stvara bijela krvna zrnca i bori se protiv bolesti. Ima puno minerala i vitamina, a ako ga usporedimo s kravljim mlijekom onda ima 60 % više vitamina C nego mlijeko krave.”

Magarica nekoliko mjeseci nakon poroda daje mlijeko – 3 decilitra do pola litre na dan, no mora se musti svaka dva sata. Iako pomaže i supruga, Neven se najviše brino o tome, pa je svaki dan po nekoliko sati u štali. Mlijeko se odmah nakon muže stavlja u zamrzivač ili svježe ide izravno na dostavu.

Među redovitim naručiteljima je Zagrepčanka Kristina Vlahović. Ona kaže: “Moja su djeca rođena kao nedonoščad. Često su imali upale pluća i često su bili po bolnicama. Po internetu sam tražila gdje na kontinentu ima magarećeg mlijeka i super sam zadovoljna, mojima je pomoglo.”

Farma se i dalje širi. Nedavno su krenuli u proizvodnju kozmetike i čokolade s magarećim mlijekom. Stari narodni lijek protiv plućnih bolesti, danas se zbog blagotvornog djelovanja na imunološki sustav koristi u liječenju AIDS-a. Legende mu pripisuju tajnu ljepote najvećih zavodnica u povijesti. Magarci očito doista zaslužuju posebno mjesto u životima ljudi.

 
 
 

Dobro jutro Hrvatska

Magarac je od pamtivijeka čovjekov prijatelj, još od vremena dok je na njemu jahao Isus. Prema legendama egipatska kraljica Kleopatra svaki se dan kupala u magarećem mlijeku kako bi joj koža bila sjajna i mladolika. Za to joj je trebalo 700-tinjak magarica! U prošlosti je na području Mediterana magarac bio nezamjenjiv poljoprivredni pomoćnik, a danas uglavnom služi u izložbene svrhe i za dobivanje mlijeka. Posjetili smo farmu magaraca u Ivanić Gradu Katarine i Nevena Ciganovića i od njih doznali zašto je zdravo mlijeko magarica.

 
 
 

Lider

Magareće mlijeko za jačanje imuniteta i za ljepotu

 Bračni par Katarina i Neven Ciganović odlučio je vratiti magarcima staru slavu pa na svome malom gospodarstvu u Ivanić-Gradu proizvodi magareće mlijeko.

Piše Kristina Kardum 

Magareće mlijeko već se u davna vremena koristilo za prehranu, liječenje, jačanje imuniteta i ljepotu. Iako su za njegove dobre karakteristike znali Kleopatra, Hipokrit i francuske dame iz visokog društva, u modernim vremenima se običaj pijenja magarećeg mlijeka gotovo zaboravio. Danas se o magarcu govori uglavnom kao o vjernoj, pametnoj, iako pomalo tvrdoglavoj životinji koja je nekoć vukla, orala i prenosila. Međutim, bračni par Katarina i Neven Ciganović odlučio je vratiti magarcima staru slavu pa na svome malom gospodarstvu u Ivanić- Gradu proizvodi magareće mlijeko. U posao su ušli prije godinu i pol, kao što kažu, iz hobija. Nakon što su se preselili iz grada u kuću s velikom okućnicom, počeli su stvarati malo gospodarstvo s nekoliko kokica i kozom, nastavili s ovcom kako bi im jela travu, sve dok Neven nije Katarini jednom za imendan darovao magarca.

Blagotvorno djelovanje
Danas imaju pet grla, što je dovoljno za brojne sate zabave za njihove tri kćerkice, ali i za godišnju proizvodnju od 360 litara kvalitetnog i vrijednog mlijeka. Dio mlijeka Ciganovići prerađuju u kremu za lice i sapun koje su razvili u suradnji s prijateljicom farmaceutkinjom. Analiza mlijeka vrši se na Agronomskom fakultetu.. – Mlijeko ima revitalizirajuće djelovanje na cijeli organizam. Veoma je efikasno kod problema kože, za jačanje imunološkog sistema, za oporavak i protiv kroničnog umora – kaže Katarina, inače magistrica ekonomije u struci i profesorica u jednoj srednjoj školi. Njen suprug, koji je većinom preuzeo brigu o gospodarstvu, kaže da se iz iskustva kupac s težim zdravstvenim problemima i sâm uvjerio u blagotvorno djelovanje magarećeg mlijeka.

 Putem narudžbi do kupca
– Osim što se čovjek dobro osjeća kad radi s ovako plemenitim, tihim i pametnim životinjama, možeš vidjeti da uistinu pomažeš ljudima – objašnjava Neven. 
Iako se sve više kupaca javlja kako bi naručili svoje decilitre, pogotovo otkako su postavili svoju internetsku stranicu (www.magare.hr), Ciganovići kažu da su tek na početku. Planiraju se posvetiti izgradnji brenda i dizajnu pakiranja kako bi svoj proizvod još uspješnije plasirali na tržište. U trgovinama se njihovo mlijeko ne može naći zbog toga što u Hrvatskoj ne postoji standard kako bi se ono moglo certificirati kao što se može kozje i kravlje mlijeko, pa se zato posebno naručuje i dostavlja. Kupaca imaju diljem Hrvatske pa su, kako bi osigurali potrebne količine, počeli suradnju i sa susjednim gospodarstvima.
– Od ove godine radimo predbilježbe za sljedeću sezonu. Ako nastavimo jednakim tempom i budemo ovako uspješni, razmišljamo o kupnji još magaraca – kaže Katarina.  Jedini je problem što je tih životinja jako malo, zato ih je teško naći. Ako još više ljudi prepozna njihovu iznimnu vrijednost, i to bi se moglo uskoro promijeniti. 

Za ljepotu i zdravlje
Magareće mlijeko sadrži šezdeset puta više vitamina C nego kravlje i budući da ima vitamina A,D i E i da je bogat izvor kalcija i fosfora, ono je zaista nutricionistički zlatni rudnik. Također sadrži imunoglobulin, protein koji ojačava imunološki sustav i čini ga savršenim pićem za prevenciju virusnih i bakterioloških agresora. Krema za lice od magarećeg mlijeka sadrži nezasićene masne kiseline i vitamin A, važan za obnavljanje stanične membrane, koji omogućava koži da se regenerira i istodobno usporuje starenje kože. Vitamin C ima antioksidativnu ulogu i ubrzava mehanizme ozdravljenja, vitamin E je antioksidant koji usporava starenje kože. Mineralne soli iz magarećeg mlijeka omogućavaju koži da bude čista oslobađajući je od mrtvih stanica, a znatna količina lipida omogućuje njenu dobru ishranjenost.

 
 
 

Klinfo.hr

Magareće mlijeko – prirodni lijek za bolesti dišnog sustava i alergije

Sve mame odavno znaju da je kozje mlijeko iznimno zdravo za djecu, osobito onu koja pokazuju alergijske reakcije na kravlje mlijeko. No manje poznata su ljekovita svojstva magarećeg mlijeka, koje se od davnina koristi kao prirodan lijek za mnoge bolesti, a posebice bolesti dišnog sustava, alergije i oslabljeni imunitet.

Magareće mlijeko po sastavu je najsličnije majčinom mlijeku. Ima niski postotak masnoća i puno vitamina, a slatkog je okusa pa ga djeca vole piti. Mlijeko magarica sve je popularnije u Europi i naširoko se primjenjuje po preporuci pedijatara u Italiji, Francuskoj, Belgiji i drugim zemljama, u medicinske svrhe.

Kako je navedeno u uvodu, magareće mlijeko pomaže u liječenju bronhitisa, astme, suhog kašlja, hripavca i ublažavanju alergija, neurodermatitisa i ekcema. Blagotvorno djeluje i na želudac, liječi kolitis i druga oboljenja probavnog trakta. Mlijeko navodno jača imunitet i izvrsna je zamjena za kravlje mlijeko, dok ga primjerice na Siciliji i nekim drugim dijelovim Italije koriste u dječjim bolnicama kao zamjenu za majčino mlijeko.

Odrasli često pribjegavaju magarećem mlijeku kao preventivnom lijeku protiv prehlada i upala dišnog sustava.

Legenda kaže da je i Kleopatra svoju mladolikost i ljepotu dugovala uporabi preparata spravljenih od magarećeg mlijeka, eteričnih ulja i meda.

Iskustva roditelja

Pretražujući forume naišli smo na nekoliko tema vezanih uz konzumaciju magarećeg mlijeka. Neke majke doista preporučaju ovaj slatki napitak za djecu koja boluju od hripavca i dermatitisa. Iako nekim mališanima nije pomoglo u liječenju, svi potvrđuju da ga djeca vole piti zbog slatkog okusa i većina roditelja spremna je pokušati i probati.

Jedna litra stoji 400 kuna

Dnevna propisana doza je jedan decilitar dnevno.  U Hrvatskoj se litra magarećeg mlijeka prodaje po 400 kuna, a proizvođači ga smrzavaju u doze od decilitra te ih prodaju po 50 kuna. Mlijeko se čuva zamrznuto i traje maksimum dvije godine kao takvo. Odmrzava se na sobnoj, a zagrijava se u   na 30-40°C i ne smije se kuhati. U Italiji se navodno jedna litra može kupiti za 15 eura.

U Hrvatskoj magreće mlijeko možete pronaći na farmi magaraca u Poljicama kod Zadra (vl. Damir Štulina), kao i na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Ciganović u Ivanić Gradu o čemu više potražite na www.magare.hr.

(Jk)

 
 
 

Slobodna dalmacija

U AUTENTIČNOST KUPKI KOJE KAO AKTUALNI TREND NAVELIKO REKLAMIRAJU SPA CENTRI, SUMNJAJU PROIZVOĐAČI MLIJEKA, ALI I STRUKA

HIT TRIK Skupe kupke s magarećim mlijekom očita su podvala

Od davnina se magareće mlijeko koristilo za prehranu, liječenje, jačanje imuniteta i ljepotu.
Poznata je i legenda kako su slavna Kleopatra, kao i dame iz francuskog buržoaskog društva, svoj savršeni ten mogle zahvaliti upravo magarećem mlijeku u kojem su se umivale. Kao najnoviji hit na hrvatskom tržištu, sada se nude, sapuni, čak i kupke u spa centrima s tim mlijekom, za koje je potrebno izdvojiti poprilične svote (više od tisuću kuna za dva sata). No, tko može, nek izvoli, ali hrvatski vlasnici magaraca sumnjičavi su kad je u pitanju učinkovitost takvih kozmetičkih tretmana jer smatraju da je 100-postotna ljekovitost od magarećeg mlijeka moguća tek ako ga popijete.

– Imam najveću farmu magaraca u Hrvatskoj, čak 85 grla, a nitko me još nije kontaktirao za veće narudžbe, za welnesse i slično. Ako se mene pita, oni sve to izmišljaju kako bi prodali neki svoj proizvod ili uslugu. Pa, ko bi pripravio toliko mlika za kupku?! Ajmo izračunat: triba oko 300 litara za punu kadu, a ja za jednu litru trebam šest magarica dnevno, i to onih koje imaju mlika. Ko zna koje kemije oni ubacuju da bi nešto prodali. A svit opet poviruje – veli nam Damir Štulina, vlasnik farme magaraca Dar-mar iz Poljica nedaleko od Zadra, kojem domaći ljudi redovito dolaze po litru mlijeka poznatog za liječenje kašlja, posebice bronhitisa i astme, alergija, za apetit, kao nadomjestak za majčino mlijeko, a može se uzimati kao hrana nakon teških operacija.

Uza sve to, mlijeko od magarice poznato je i kao jak afrodizijak. Litra košta 500 kuna, a Štulina naglašava kako on samo “zdravlje zagarantirano”, bez primjese kremica i kupkica. 
– Magareće mlijeko bogato je proteinima i omega 3 masnim kiselinama, pa je dobro za arterije. Sadrži i dosta vitamina A, C i E, pa je dobro za kožu jer sprječava starenje. E tu je sad problem jer se samo 10 posto mlijeka može apsorbirati u kožu, a ako ga popijete, imate 100-postotni učinak. Trebalo bi se kupati misec dana u tom mliku da bi se primijetilo na koži. A to mogu samo milijarderi, ako uspiju nabavit toliko mlika – argumenti su Damira Štuline koji ne vjeruje industriji.

Nazivajući nekoliko hrvatskih dermatologa, nismo uspjeli dobiti preporuku za proizvode od magarećeg mlijeka, uz komentar: “Nikad čuli za to!” S druge strane, obitelj Nevena Ciganovića s OPG-a Ciganović u Ivanić Gradu krenula je u probnu prodaju sapuna i kreme od magarećeg mlijeka za medicinsku primjenu. 
Recept su razvili u suradnji s prijateljicom farmaceutkinjom, a analiza mlijeka vrši se na Agronomskom fakultetu. 

– U kremi je visok postotak magarećeg mlijeka, čak 20 posto, uz dodatak nevena, stolisnika, maslačka, čička i kamilice. Mlijeko ima revitalizirajuće djelovanje na cijeli organizam, a vrlo je efikasno i kod problema kože. Vani, posebice u Italiji i Francuskoj, od magarećeg mlijeka je dosta razvijena. Mi smo odlučili biti prvi kod nas, pa ćemo vidjeti. Za sada surađujemo s laboratorijem iz Svete Nedjelje, a pripremamo i antiage kremu. Vjerujem da koži ipak najviše odgovara nanošenje odgovarajuće kreme – kazao nam je Ciganović, koji na svojoj farmi ima dvanaest magaraca koje za sada zadovoljavaju potrebe njegovih mušterija, koje su se do sada uvjerile u učinkovitost magarećeg mlijeka koje je, zajedno s kobiljim, najsličnije humanom mlijeku, s niskim udjelom lipida i visokim udjelom laktoze. Kao i kolega mu Štulina, ne vjeruje previše spa centara i čudotvornim kupkama od magarećeg mlijeka.

MERIEN ILIĆ