Svake godine u mjesecu kolovozu 15 do 25 % stanovnika kontinentalne Hrvatske počinje patiti od alergije na ambroziju ili, točnije, alergijskog rinitisa. Simptomi su kihanje, nadraženo grlo,  grlobolja, curenje nosa, svrbež u očima i nosu. Teži slučajevi alergije na ambroziju uključuju napad astme, probleme sa snom, glavobolju… Sve to počinje kada ambrozija ispusti prvu pelud u zrak (sredina ili kasno ljeto) pa do prvog mraza koji ubije biljku (rana jesen).

 

Što je ambrozija?

Ambrozija je korov koji raste u kontinentalnim dijelovima… Biljka je jednogodišnja. Jedna biljka je u stanju proizvesti i do milijardu čestica peludi što je izrazito puno. Negdje početkom kolovoza, kako noći postaju dulje, cvjetovi ambrozije sazrijevaju i otpuštaju pelud. Vručina, vlaga i povjetarac pomažu širenju peludi koja putuje od biljke do biljke kako bi oplodila sjemenku i osigurala novi naraštaj sljedeće godine.
Ambrozija obično raste u ruralnim područjima, ali i u urbanim središtima, gdje god postoji kakvo napušteno polje. Koncentracija peludi je obično na maksimumu u podnevnim satima, između 10 h i 15 h. Kiša i niske jutarnje temperature usporavaju otpuštanje peludi. Pelud ambrozije može daleko putovati, i preko 50 kilometara, a penjati se može preko 3 kilometara u visinu! Većina peludi padne na tlo unutar 100 metara od izvora. Sjeme ambrozije može mirovati u tlu i desetke godina i onda izrasti kada uvjeti za to budu zadovoljeni.

 
Zašto dolazi do alergijske reakcije?

Imunološki sustav se brine o obrani organizma od štetnih čestica, bakterija, virusa, gljivica, parazita… Osobe koje imaju problema s alergijama imaju vrlo osjetljiv imunološki sustav koji burno reagira i na bezopasne čestice (alergene) kao što su peludi. Kada alergičar udahne alergen i kada taj alergen uđe u krvotok, imunološki sustav reagira te dolazi do alergijske reakcije.

 
Tko obolijeva od ambrozijske alergije?

Statistika kaže da je među alergičarima na pelud njih čak 75% alergično upravo na ambroziju. Postoji tendencija kod ljudi koji su razvili alergijsku reakciju ne jednu vrstu peludi, da ju razviju i za ostale vrste peludi.

 

Alergijski rinitis (peludna hunjavica)- simptomi

Alergijska reakcija koja nastaje zbog peludi (bez obzira je li izvor Ambrozija ili neka druga biljka) poznata je kao Alergijski rinitis. Simptomi uključuju nadražene i crvene oći, svrbež, curenje i začepljenost nosa, kihanje, grlobolja, nadraženost u grlu i nosu. U težem obliku može biti prisutna astma, kronični sinusitis, glavobolja i nesanica.

 

Ublažavanje simptoma ambrozijske alergije

Najbolje što alergičar može učiniti je izbjegavati kontakt s peludi. Obzirom na veliku koncentraciju peludi u zraku to je ponekad nemoguće. Evo kako si možete pomoći:

 

 

  • pratite izvještaj o koncentraciji peludi u zraku- u zadnje vrijeme ga daju na nekim prognozama vremena, pogotovo na bioprognozi, također pratite peludni kalendar
  • provodite vrijeme u zatvorenim, klimatiziranim prostorijama. Klima uređaj bi trebao imati anti- peludni filter
  • Ambrozija je najprisutnija u kontinentalnom djelu zemlje. Odlazak na more pomoći će vam isto kao i odlazak u planine (puno manja koncentracija peludi)
  • Higijena dišnih puteva možde vam olakšati simptome ili ih čak ukloniti.

 

Podignite imunitet sa magarećim mlijekom, a samim time smanjite ili uklonite simptome.

 

 

izvor: http://www.krenizdravo.com/zdravlje/alergija-na-ambroziju

 

NAJNOVIJE:

Potpisali smo ugovor sa Agronomskim fakultetom u Zagrebu o sudjelovanju u VIP projektu "Razvoj modela proizvodnje mlijeka izvornih pasmina kopitara" u trajanju od 2 godine, pod vodstvom kordinatora projekta prof.dr.sc. Ante Ivankovića.

 

Potpisan je ugovor o znanstveno-istraživačkoj suradnji sa Hrvatskim veterinarskim institutom.

 

 


 

    

Magareće mlijeko posljednjih je godina u središtu pozornosti mnogih roditelja čija djeca imaju problema s alergijama i česte upale dišnog sustava praćene kašljem, ali i stručnjaka koji ga nazivaju dragocijenim, hranjivim i ukusnim nektarom čije višestruke blagodati polako otkrivaju kroz razna istraživanja. Tako je otkriveno da je magareće mlijeko po sastavu najsličnije majčinu mlijeku i da je izvrsna i najbolja zamjena za kravlje mlijeko. Pokazalo se da djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka jako dobro prihvaćaju magareće mlijeko koje je ukusno, slatkasto, hranjivo i ne izaziva nikakve alergijske reakcije.

 

Što se skriva u magarećem mlijeku?

Magareće mlijeko s jedne strane ima vrlo nisku razinu "loših" zasićenih masnoća, a s druge strane vrlo visoke razine "dobrih" i zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ove dobre masnoće obično nalazimo u ribama i ribljem ulju, a  djeluju višestruko pozitivno na razvoj i zdravlje. Možda najvažnija njihova blagodat kad su djeca u pitanju jest da smanjuju razine kolesterola u krvi, sudjeluju u razvoju mozga, pomažu organizmu da koristi važne vitamine i minerale iz hrane te su važne za razvoj i rad svih vitalnih organa.

Magareće mlijeko bogato je kalcijem, a svi dobro znamo koliko je kalcij djeci potreban u odrastanju. U mlijeku se nalazi i enzim lizozim, poznatiji i kao "antibiotik tijela" zato što ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprječava razne upalne procese u probavnom sustavu.

Mnogi stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti adaptirane formule za dojenčad raditi upravo od magarećeg mlijeka, jer je najlaganije za probavu u razvoju i najhranjivije te najsličnije majčinu mlijeku, kako smo već naveli u uvodu.

Zanimat će vas da magareće mlijeko sadrži i 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka. Ono liječi ili smanjuje simptome astme te kašalj kod plućnih bolesti kao što su bronhitis i hripavac. Možda najvažnija blagodat u ovom hladnijem periodu je i ta da jača imunitet kod djece i odraslih.


Bye-bye alergijama

Sve je veći broj djece, osobito u industrijaliziranim područjima i gradovima, koja pate od raznih alergija. Jedna od najčešćih je alergija na laktozu ili jednostavnije rečeno - alergija na kravlje mlijeko i mliječne proizvode. Tradicionalna zamjena za kravlje mlijeko je kozje i ovčje mlijeko, no u 90% slučajeva djeca su alergična i na njih zato što su alergeni isti. Česta alternativa roditeljima je i sojino ili rižino mlijeko no nekima ne odgovara što su biljnog podrijetla. Sve veći broj ih pribjegava laganom, slatkastom i ukusnom magarećem mlijeku koje djeca doista vole piti.


Recept naših starih

Pijenje magarećeg mlijeka nije neka novotarija modernih vremena. Naši stari, osobito u područjima u kojima je magare domaća životinja, oduvijek piju magareće mlijeko. Još u 5. stoljeću prije Krista je, Hipokrat, otac znanstvene medicine, pripisivao magareće mlijeko za mnoga oboljenja. Vjerojatno upravo zbog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja u probavnom sustavu.

Grci su naveliko davali magareće mlijeko svojoj djeci, a u Rimskom carstvu za njim su se pomamile žene i koristile ga za njegu kože. I sama Kleopatra navodno se kupala u magarećem mlijeku kako bi održala mladost i ljepotu. Sve do sredine 19. stoljeća magareće mlijeko prodavalo se kao zamjena za majčino mlijeko, a onda je primat lagano počela preuzimati industrija kravljeg mlijeka, jer su i potrebe za mlijekom postale sve veće.


Dragocjena tekućina u malim količinama

Magarice nisu nikada bile uzgajane da budu mašine za proizvodnju mlijeka, pa ga je dosta teško proizvesti. Izdajati je treba pažljivo, jer svaka oduzeta kapljica magarećeg mlijeka znači manje hrane za njezinog magarčića (pule) koji sisa otprilike svakih 15-30 minuta. Dnevno se magarici smije uzeti od 0,2 dcl do 0,5 dcl mlijeka.

To su razlozi zbog kojih je magareće mlijeko prilično skupo. Cijena mu je 400 kn za 1 litru (smrznuto) ili 600 kn za litru svježeg mlijeka, ali se kupuje u manjim dozama. Mlijeko se može nabaviti u zaleđenom stanju, zbog duljeg vremena upotrebe. Smrzavanje mlijeka ne utječe na gubitak ljekovitih tvari.


Alpen-Donau-Adria - Eselsmilch aus Ivanićgrad 

 

Alpe Dunav Jadran HRT1

 

Hrvatska ima nešto više od 1300 magaraca u registriranom uzgoju, ali se pretpostavlja da ih je oko dvije tisuće. Magarci su u Hrvatskoj zaštićena vrsta, te za njihov uzgoj država poljoprivrednicima iprevridneicima goj Hje poticaje poljoprivrednicima. eta,  dio e tri autohtone sorte-istarsko, sjevernojadransko i dadaje i novčane poticaje. Tri su autohtone vrste -istarsko, sjevernojadransko i dalmatinsko magare. Siromašnom je narodu magare stoljećima bilo najkorisnija životinja, pomažući čovjeku u prenošenju tereta. No i magareće ga je meso hranilo, kad drugog mesa nije bilo. No u jednome ovoj životinji nema premca – mlijeko je magarice od davnina najpoznatiji narodni lijek. Bila je to prva pomoć u obrani imuniteta, pogotovo kod plućnih bolesti. Danas se uzgojem magaraca zbog dobivanja mlijeka bavi sve više ljudi, a mi smo posjetili jedinu kontinentalnu farmu u Hrvatskoj.

Autorica: Elizabet Škrobo

Snimatelj: Damir Bednjanec

Sat vožnje automobilom treba od Zagreba do farme obitelji Ciganović pokraj Ivanićgrada. Otac Neven prije nekoliko je godina kćerima kupio magaricu, kako bi je mogle jahati iz zabave. No tako je otkrio da djeca iz susjedstva gotovo nista ne znaju o domaćim životinjama. I odlučio je – otvoriti mini zoološki vrt. Dosad je on postao tako popularan, da ga posjećuju školska djeca iz okolice. Ovdje prvi put mogu vidjeti i kako se muze magarica.

Domaćica KATARINA CIGANOVIĆ pokazuje im: “Magarica nema vime kao krava ili koza veliko, njezini je vime malo, pa može proizvesti malu količinu mlijeka, znači po podoju ona može proizvesti do pola dcl maksimalno dcl.”  Jutro u ovoj obitelji počinje doručkom i šalicom mlijeka. Poslije doručka, Neven s kćerima kreće u obilazak. S 18 magaraca, on ima najveću kontinentalnu farmu u Hrvatskoj. Magareće je mlijeko prije tri godine počeo davati svojoj djeci jer je čuo da dobro djeluje prodiv alergija. Kad se u to uvjerio, počeo ga je davati i drugima.

NEVEN CIGANOVIĆ objašnjava: “Najviše koriste imunuglobini, koji potiču imunosni sustav da stvara bijela krvna zrnca i bori se protiv bolesti. Ima puno minerala i vitamina, a ako ga usporedimo s kravljim mlijekom onda ima 60 % više vitamina C nego mlijeko krave.”

Magarica nekoliko mjeseci nakon poroda daje mlijeko – 3 decilitra do pola litre na dan, no mora se musti svaka dva sata. Iako pomaže i supruga, Neven se najviše brino o tome, pa je svaki dan po nekoliko sati u štali. Mlijeko se odmah nakon muže stavlja u zamrzivač ili svježe ide izravno na dostavu.

 

Među redovitim naručiteljima je Zagrepčanka Kristina Vlahović. Ona kaže: “Moja su djeca rođena kao nedonoščad. Često su imali upale pluća i često su bili po bolnicama. Po internetu sam tražila gdje na kontinentu ima magarećeg mlijeka i super sam zadovoljna, mojima je pomoglo.”

Farma se i dalje širi. Nedavno su krenuli u proizvodnju kozmetike i čokolade s magarećim mlijekom. Stari narodni lijek protiv plućnih bolesti, danas se zbog blagotvornog djelovanja na imunološki sustav koristi u liječenju AIDS-a. Legende mu pripisuju tajnu ljepote najvećih zavodnica u povijesti. Magarci očito doista zaslužuju posebno mjesto u životima ljudi.    

 

8 kat HRT1

 

OBRTNIK I PARTNER

 

DNEVNIK HRT1

 

 

LJETNI ĐIR - Net Tv

 

 

DOBRO JUTRO HRVATSKA

 

Magarac je od pamtivijeka čovjekov prijatelj, još od vremena dok je na njemu jahao Isus. Prema legendama egipatska kraljica Kleopatra svaki se dan kupala u magarećem mlijeku kako bi joj koža bila sjajna i mladolika. Za to joj je trebalo 700-tinjak magarica! U prošlosti je na području Mediterana magarac bio nezamjenjiv poljoprivredni pomoćnik, a danas uglavnom služi u izložbene svrhe i za dobivanje mlijeka. Posjetili smo farmu magaraca u Ivanić Gradu Katarine i Nevena Ciganovića i od njih doznali zašto je zdravo mlijeko magarica.

 

LIDER

Magareće mlijeko za jačanje imuniteta i za ljepotu

Magareće mlijeko za jačanje imuniteta i za ljepotuLider, 5. ožujka 2011. 08:25

 Bračni par Katarina i Neven Ciganović odlučio je vratiti magarcima staru slavu pa na svome malom gospodarstvu u Ivanić-Gradu proizvodi magareće mlijeko.

piše Kristina Kardum 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite." style="color: #00376b; text-decoration: none;">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Magareće mlijeko već se u davna vremena koristilo za prehranu, liječenje, jačanje imuniteta i ljepotu. Iako su za njegove dobre karakteristike znali Kleopatra, Hipokrit i francuske dame iz visokog društva, u modernim vremenima se običaj pijenja magarećeg mlijeka gotovo zaboravio. Danas se o magarcu govori uglavnom kao o vjernoj, pametnoj, iako pomalo tvrdoglavoj životinji koja je nekoć vukla, orala i prenosila. Međutim, bračni par Katarina i Neven Ciganović odlučio je vratiti magarcima staru slavu pa na svome malom gospodarstvu u Ivanić- Gradu proizvodi magareće mlijeko. U posao su ušli prije godinu i pol, kao što kažu, iz hobija. Nakon što su se preselili iz grada u kuću s velikom okućnicom, počeli su stvarati malo gospodarstvo s nekoliko kokica i kozom, nastavili s ovcom kako bi im jela travu, sve dok Neven nije Katarini jednom za imendan darovao magarca.

Blagotvorno djelovanje
Danas imaju pet grla, što je dovoljno za brojne sate zabave za njihove tri kćerkice, ali i za godišnju proizvodnju od 360 litara kvalitetnog i vrijednog mlijeka. Dio mlijeka Ciganovići prerađuju u kremu za lice i sapun koje su razvili u suradnji s prijateljicom farmaceutkinjom. Analiza mlijeka vrši se na Agronomskom fakultetu.. - Mlijeko ima revitalizirajuće djelovanje na cijeli organizam. Veoma je efikasno kod problema kože, za jačanje imunološkog sistema, za oporavak i protiv kroničnog umora - kaže Katarina, inače magistrica ekonomije u struci i profesorica u jednoj srednjoj školi. Njen suprug, koji je većinom preuzeo brigu o gospodarstvu, kaže da se iz iskustva kupac s težim zdravstvenim problemima i sâm uvjerio u blagotvorno djelovanje magarećeg mlijeka.

 Putem narudžbi do kupca
- Osim što se čovjek dobro osjeća kad radi s ovako plemenitim, tihim i pametnim životinjama, možeš vidjeti da uistinu pomažeš ljudima - objašnjava Neven. 
Iako se sve više kupaca javlja kako bi naručili svoje decilitre, pogotovo otkako su postavili svoju internetsku stranicu (www.magare.hr), Ciganovići kažu da su tek na početku. Planiraju se posvetiti izgradnji brenda i dizajnu pakiranja kako bi svoj proizvod još uspješnije plasirali na tržište. U trgovinama se njihovo mlijeko ne može naći zbog toga što u Hrvatskoj ne postoji standard kako bi se ono moglo certificirati kao što se može kozje i kravlje mlijeko, pa se zato posebno naručuje i dostavlja. Kupaca imaju diljem Hrvatske pa su, kako bi osigurali potrebne količine, počeli suradnju i sa susjednim gospodarstvima.
- Od ove godine radimo predbilježbe za sljedeću sezonu. Ako nastavimo jednakim tempom i budemo ovako uspješni, razmišljamo o kupnji još magaraca - kaže Katarina.  Jedini je problem što je tih životinja jako malo, zato ih je teško naći. Ako još više ljudi prepozna njihovu iznimnu vrijednost, i to bi se moglo uskoro promijeniti. 

Za ljepotu i zdravlje
Magareće mlijeko sadrži šezdeset puta više vitamina C nego kravlje i budući da ima vitamina A,D i E i da je bogat izvor kalcija i fosfora, ono je zaista nutricionistički zlatni rudnik. Također sadrži imunoglobulin, protein koji ojačava imunološki sustav i čini ga savršenim pićem za prevenciju virusnih i bakterioloških agresora. Krema za lice od magarećeg mlijeka sadrži nezasićene masne kiseline i vitamin A, važan za obnavljanje stanične membrane, koji omogućava koži da se regenerira i istodobno usporuje starenje kože. Vitamin C ima antioksidativnu ulogu i ubrzava mehanizme ozdravljenja, vitamin E je antioksidant koji usporava starenje kože. Mineralne soli iz magarećeg mlijeka omogućavaju koži da bude čista oslobađajući je od mrtvih stanica, a znatna količina lipida omogućuje njenu dobru ishranjenost.

 

 

KLINFO.HR

 

Objavljeno: 02.08.2010 u 12:12:59

Magareće mlijeko - prirodni lijek za bolesti dišnog sustava i alergije

Magareće mlijeko - prirodni lijek za bolesti dišnog sustava i alergije


Sve mame odavno znaju da je kozje mlijeko iznimno zdravo za djecu, osobito onu koja pokazuju alergijske reakcije na kravlje mlijeko. No manje poznata su ljekovita svojstva magarećeg mlijeka, koje se od davnina koristi kao prirodan lijek za mnoge bolesti, a posebice bolesti dišnog sustava, alergije i oslabljeni imunitet.
Magareće mlijeko po sastavu je najsličnije majčinom mlijeku. Ima niski postotak masnoća i puno vitamina, a slatkog je okusa pa ga djeca vole piti. Mlijeko magarica sve je popularnije u Europi i naširoko se primjenjuje po preporuci pedijatara u Italiji, Francuskoj, Belgiji i drugim zemljama, u medicinske svrhe.

Kako je navedeno u uvodu, magareće mlijeko pomaže u liječenju bronhitisa, astme, suhog kašlja, hripavca i ublažavanju alergija, neurodermatitisa i ekcema. Blagotvorno djeluje i na želudac, liječi kolitis i druga oboljenja probavnog trakta. Mlijeko navodno jača imunitet i izvrsna je zamjena za kravlje mlijeko, dok ga primjerice na Siciliji i nekim drugim dijelovim Italije koriste u dječjim bolnicama kao zamjenu za majčino mlijeko.

Odrasli često pribjegavaju magarećem mlijeku kao preventivnom lijeku protiv prehlada i upala dišnog sustava.

Legenda kaže da je i Kleopatra svoju mladolikost i ljepotu dugovala uporabi preparata spravljenih od magarećeg mlijeka, eteričnih ulja i meda. 

Iskustva roditelja

Pretražujući forume naišli smo na nekoliko tema vezanih uz konzumaciju magarećeg mlijeka. Neke majke doista preporučaju ovaj slatki napitak za djecu koja boluju od hripavca i dermatitisa. Iako nekim mališanima nije pomoglo u liječenju, svi potvrđuju da ga djeca vole piti zbog slatkog okusa i većina roditelja spremna je pokušati i probati.

Jedna litra stoji 400 kuna

Dnevna propisana doza je jedan decilitar dnevno.  U Hrvatskoj se litra magarećeg mlijeka prodaje po 400 kuna, a proizvođači ga smrzavaju u doze od decilitra te ih prodaju po 50 kuna. Mlijeko se čuva zamrznuto i traje maksimum dvije godine kao takvo. Odmrzava se na sobnoj, a zagrijava se u   na 30-40°C i ne smije se kuhati. U Italiji se navodno jedna litra može kupiti za 15 eura.

U Hrvatskoj magreće mlijeko možete pronaći na farmi magaraca u Poljicama kod Zadra (vl. Damir Štulina), kao i na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Ciganović u Ivanić Gradu o čemu više potražite na www.magare.hr.

(Jk)

 

 

SLOBODNA DALMACIJA

 Objavljeno 10.01.2012. u 19:07

U AUTENTIČNOST KUPKI KOJE KAO AKTUALNI TREND NAVELIKO REKLAMIRAJU SPA CENTRI, SUMNJAJU PROIZVOĐAČI MLIJEKA, ALI I STRUKA

 HIT TRIK Skupe kupke s magarećim mlijekom očita su podvala

sldal
Od davnina se magareće mlijeko koristilo za prehranu, liječenje, jačanje imuniteta i ljepotu.
Poznata je i legenda kako su slavna Kleopatra, kao i dame iz francuskog buržoaskog društva, svoj savršeni ten mogle zahvaliti upravo magarećem mlijeku u kojem su se umivale. Kao najnoviji hit na hrvatskom tržištu, sada se nude, sapuni, čak i kupke u spa centrima s tim mlijekom, za koje je potrebno izdvojiti poprilične svote (više od tisuću kuna za dva sata). No, tko može, nek izvoli, ali hrvatski vlasnici magaraca sumnjičavi su kad je u pitanju učinkovitost takvih kozmetičkih tretmana jer smatraju da je 100-postotna ljekovitost od magarećeg mlijeka moguća tek ako ga popijete.

- Imam najveću farmu magaraca u Hrvatskoj, čak 85 grla, a nitko me još nije kontaktirao za veće narudžbe, za welnesse i slično. Ako se mene pita, oni sve to izmišljaju kako bi prodali neki svoj proizvod ili uslugu. Pa, ko bi pripravio toliko mlika za kupku?! Ajmo izračunat: triba oko 300 litara za punu kadu, a ja za jednu litru trebam šest magarica dnevno, i to onih koje imaju mlika. Ko zna koje kemije oni ubacuju da bi nešto prodali. A svit opet poviruje - veli nam Damir Štulina, vlasnik farme magaraca Dar-mar iz Poljica nedaleko od Zadra, kojem domaći ljudi redovito dolaze po litru mlijeka poznatog za liječenje kašlja, posebice bronhitisa i astme, alergija, za apetit, kao nadomjestak za majčino mlijeko, a može se uzimati kao hrana nakon teških operacija.

Uza sve to, mlijeko od magarice poznato je i kao jak afrodizijak. Litra košta 500 kuna, a Štulina naglašava kako on samo “zdravlje zagarantirano”, bez primjese kremica i kupkica. 
- Magareće mlijeko bogato je proteinima i omega 3 masnim kiselinama, pa je dobro za arterije. Sadrži i dosta vitamina A, C i E, pa je dobro za kožu jer sprječava starenje. E tu je sad problem jer se samo 10 posto mlijeka može apsorbirati u kožu, a ako ga popijete, imate 100-postotni učinak. Trebalo bi se kupati misec dana u tom mliku da bi se primijetilo na koži. A to mogu samo milijarderi, ako uspiju nabavit toliko mlika - argumenti su Damira Štuline koji ne vjeruje industriji.

Nazivajući nekoliko hrvatskih dermatologa, nismo uspjeli dobiti preporuku za proizvode od magarećeg mlijeka, uz komentar: “Nikad čuli za to!” S druge strane, obitelj Nevena Ciganovića s OPG-a Ciganović u Ivanić Gradu krenula je u probnu prodaju sapuna i kreme od magarećeg mlijeka za medicinsku primjenu. 
Recept su razvili u suradnji s prijateljicom farmaceutkinjom, a analiza mlijeka vrši se na Agronomskom fakultetu. 

- U kremi je visok postotak magarećeg mlijeka, čak 20 posto, uz dodatak nevena, stolisnika, maslačka, čička i kamilice. Mlijeko ima revitalizirajuće djelovanje na cijeli organizam, a vrlo je efikasno i kod problema kože. Vani, posebice u Italiji i Francuskoj, od magarećeg mlijeka je dosta razvijena. Mi smo odlučili biti prvi kod nas, pa ćemo vidjeti. Za sada surađujemo s laboratorijem iz Svete Nedjelje, a pripremamo i antiage kremu. Vjerujem da koži ipak najviše odgovara nanošenje odgovarajuće kreme - kazao nam je Ciganović, koji na svojoj farmi ima dvanaest magaraca koje za sada zadovoljavaju potrebe njegovih mušterija, koje su se do sada uvjerile u učinkovitost magarećeg mlijeka koje je, zajedno s kobiljim, najsličnije humanom mlijeku, s niskim udjelom lipida i visokim udjelom laktoze. Kao i kolega mu Štulina, ne vjeruje previše spa centara i čudotvornim kupkama od magarećeg mlijeka.

MERIEN ILIĆ

Pegla bore, spriječava starenje

Magareće mlijeko sadrži mnoštvo masnih kiselina te vitamina A, C, E, F. Zahvaljujući takvom sastavu, to mlijeko djeluje na suhu kožu i bore, daje koži napetost, regenerira je, te sprječava starenje. (izvor: eurolactis.com)

 

HRVATSKA MLJEKARSKA UDRUGA

 

Zdravi grad ZagrebNapisala: Jelena Ramljak, dipl. ing.

Od davnina se vjerovalo da je mlijeko magarice ljekovito. Neki se danas pitaju je li to tradicijsko vjerovanje danas potkrijepljeno novijim znanstvenim spoznajama, a neki i ne sumnjaju u iskustvo naroda i kod bolesti poput hripavca (magarećeg kašlja) piju mlijeko magarice. Premda znanost nije u potpunosti odgovorila na pitanje što magareće mlijeko čini posebnim (ljekovitim), iskustva ljudi koji su ga probali navodno su pozitivna. No, vratimo se poznatim činjenicama o mlijeku magarice. U prošlosti, uz mlijeko magarice vezan je mit o ljepoti Kleopatre koja se u njemu svakodnevno kupala.

U suvremeno doba, da magareće mlijeko djeluje na dugovječnost tvrdila je najstarija žena na svijetu - Maria Esther de Capovilla iz Ecuadora, koja je umrla u 116. godini. No, postoje li znanstvena istraživanja i činjenice koje bi potkrijepile takve tvrdnje?
U posljednjih desetak godina intenzivnija su istraživanja o kemijskom sastavu i svojstvima magarećeg mlijeka te o njegovu učinku na zdravlje i ljudski organizam. Jedno od najvažnijih svojstava njegova je sličnost s kemijskim sastavom mlijeka žene, što ga čini pogodnim za prehranu nedonoščadi i novorođenčadi u prvim mjesecima života. Naime, broj novorođenčadi netolerantne na proteine kravljeg mlijeka iz godine u godinu povećava se i iznosi od 0,3 do 7,5%. Konzumiranjem magarećeg mlijeka takvoj djeci omogućen je pravilan tjelesni rast i razvoj, ali i razvoj moždanoga i imunog sustava. Istraživanja na području humane medicine dokazala su da primjena magarećeg mlijeka osim u ranom djetinjstvu pozitivno utječe i kod adolescenata te starijih. Povoljno djeluje na okoštavanje kostiju, sprječava nastajanje ateroskleroze, pozitivno djeluje na rehabilitaciju pacijenata s koronarnim i krvožilnim bolestima, sprječava nastanak i razvoj tumorskih stanica, koristi se kod astme i bronhitisa. Magareće mlijeko može se zamrznuti te pohranjeno u zamrzivaču čuvati do dvije godine bez smanjivanja kvalitete i organoleptičkih svojstava. Prije uporabe treba ga odmrznuti na sobnoj temperaturi, iako se može se zagrijavati i u toploj vodi do 40 °C, ali ne smije prokuhati.

Prehrambena vrijednost
Organoleptička svojstva magarećeg mlijeka očituju se u izrazio bijeloj boji, rijetkoj konzistenciji i slatkastom okusu. Proizvodnja magarećeg mlijeka posebna je u odnosu na druge vrste životinja (krave, ovce, koze), jer mali volumen magaričina vimena (oko 1,5 L) zahtijeva čestu mužnju (svaka 2 do 3 sata, ukoliko mlijeko ne posiše pule). Količina mlijeka po mužnji je mala (150-250 mL), što ovisi o pasmini, hranidbi i stadiju laktacije magarice. Ukupna količina dnevno proizvedenog mlijeka varira od 0,5 do 3 L, iako je zabilježena proizvodnja od 6 L mlijeka (kod magarica hranjenih sa 3 kg krepke krme). U usporedbi s kravljim mlijekom, magareće sadrži veće vrijednosti za laktozu, te manje za sadržaj proteina i mliječne masti. Neke od posebnosti magarećeg mlijeka očituju se u malom sadržaju β-laktoglobulina, visokom sadržaju imunoglobulina i lizozima. Sadržaj β-laktoglobulina sličan je sadržaju kobiljeg mlijeka, no, znatno manji nego u kravljem mlijeku. Kako u mlijeku žene ne nalazimo β-laktoglobuline, tu činjenicu povezujemo s hipoalergijskim karakteristikama mlijeka magarica i kobila ,što mlijeko magarice čini idealnom namirnicom u prehrani osoba netolerantnih na laktozu kravljeg mlijeka. Prema istraživanjima indijskih znanstvenika, imunoglobulini bi mogli igrati ključnu ulogu u liječenju AIDS-a i tuberkuloze. Udio lizozima (hidrolitički enzim koji cijepa lance ugljikohidrata u mureinima–strukturama stanične stijenke bakterija) u proteinima sirutke oko 25% je veći u magarećem mlijeku u odnosu na humano i kobilje mlijeko, predstavljaju optimalan medij za određene sojeve korisnih mliječnih bakterija. Povećan sadržaj lizozima u negativnoj je korelaciji s brojem somatskih stanica i mikroorganizama koji su u pravilu niži u magarećem mlijeku, za razliku od ostalih domaćih životinja. Prosječne vrijednost somatskih stanica i mikroorganizama u magarećem mlijeku iznose 4,13 log10-1 i 3,59 log10-1. Zbog vrlo niskog broja mikroorganizama, magareće mlijeko nije potrebno pasterizirati, već se može pohraniti u zamrzivač. Još je jedno važno svojstvo mlijeka magarica - niske vrijednosti zasićenih masnih kiselina (pogoduju nastanku ateroskleroze), a s druge su strane bogat izvor esencijalnih masnih kiselina (40 mg/100 g), važnih u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i upalnih procesa. Sadržaj linolne kiseline do dva i pol puta je veći od sadržaja u kravljem mlijeku (15 mg/100 g, 6 mg/100 g). U usporedbi s kravljim mlijekom, magareće sadrži oko 60 puta veće količine vitamina C, ali i vitamina A, D i E.

Očuvanje biološke raznolikosti
U Hrvatskoj obitavaju tri izvorne pasmine magaraca - primorsko-dinarski, sjevernojadranski i istarski magarac, čija je brojnost svedena na oko 2500 grla pa su u skupini ugroženih pasmina. Iako je upotreba magarećeg mlijeka u svijetu naišla na široku primjenu (kozmetička, farmaceutska i prehrambena industrija, medicina), u Hrvatskoj bavljenje uzgojem magarica nije ozbiljnije zaživjelo. Održivost populacije ogleda se kroz malen broj uzgajivača koji ih nastoje očuvati i koristiti ne samo za proizvodnju mlijeka, već i kao dio izvorne baštine. Jedan od takvih entuzijasta je i Damir Štulina, koji je u okolici Zadra (Poljica, 10 km od Nina) zasnovao prvu farmu primorsko-dinarskog magarca s primarnim programom proizvodnje mlijeka magarice, premda su magarci i turistička atrakcija. Unatoč birokratskim ograničenjima (tržište, plasman) sve češća je prisutnost proizvođača magarećeg mlijeka na javnim događanjima (manifestacijama, smotrama, izložbama). Na taj način s kvalitativnim i kvantitativnim svojstvima magarećeg mlijeka biva upoznata i šira javnost. 
Uzgoj magaraca ima određene prednosti koje treba prepoznati i poticati. Prije svega, radi se o izdržljivim životinjama s velikom sposobnošću prilagodbe uvjetima sredine, dobro koriste oskudne i marginalne pašnjačke površine, traže manje pažnje i njege, objekti za njihovo držanje ne iziskuju velika ulaganja, pogodni su za transport  te u obradi poljoprivrednih površina gdje je otežan pristup. Njihov temperament i druželjubivost čini ih pogodnim u turizmu, no, vrlo su korisni i u očuvanju biološke raznolikosti (sprječavanje sukcesije pašnjaka). Šira uporaba magarećeg mlijeka može omogućiti gospodarsko opravdanje povećanja uzgoja magaraca i kontinuiranu isplativu proizvodnju magarećeg mlijeka.

Ažurirano ( četvrtak, 22 Srpanj 2010 12:34 )

Dijete i magarac   Za razliku od domaćih konja, kopita magarca prilagođena su kamenoj, neravnoj podlozi. Daju im siguran oslonac, ali nisu pogodni za brzo trčanje. No, magarci svejedno mogu, u iznimnim slučajevima, postići brzinu do 50 km/h. Magarci vode porijeklo iz suhih područja. Radi toga, kopita teško podnose vlažnu klimu Srednje Europe i sklona su pucanju i stvaranju dubokih pukotina u kopitu gdje može doći do truljenja. Dobra i redovna kontrola kopita je zbog toga od životne važnosti za magarce. Boja krzna im je siva ili smeđa do crne, ponekad crvenkasta. Pored toga, magarci mogu biti i šareni. Potpuno bijeli magarci su vrlo rijetki (otok Asinara pored Sicilije, austrougarski albino ili barokni magarac). Noge su im ponekad zebrasto prugaste, a trbuh bijel, kao i područja oko očiju i gubice. Većina magaraca imaju uspravne grive i rep koji završava velikom kićankom. Uške su im puno veće nego kod konja.

   Ovisno o rasi, visina u ramenima im je između 90 i 160 cm, a spolno zreli su u dobi od 2 do 2,5 godine. Parenje je moguće tijekom cijele godine, no u pravilu se odvija u proljeće. Nakon gestacije od 12 do 14 mjeseci, dolazi na svijet obično jedno mladunče, no ponekad se rađaju blizanci. Sišu oko 6 do 9 mjeseci. Magarci su u pravilu dugovječniji od konja i mogu biti i stariji od 40 godina